Zo natuurlijk mogelijk mens zijn, zo zag onze pasdag eruit.
Op donderdag 10 oktober zette het SLHD het jaarthema concreet om in daden. ‘Unity in diversity’ kreeg een gezicht door heel wat activiteiten die de leerlingen deden stilstaan bij maatschappelijk engagement en betrokkenheid. De zorg voor de medemens en de natuur stond centraal.
In de voormiddag kregen de leerlingen de keuze tussen 3 initiatieven: twee sociale en een klimaatproject. De vreemdelingenwandeling en een bezoek aan het opvangcentrum van het Rode Kruis waren de maatschappelijke initiatieven. Op de wandeling door de Brugse binnenstad werd duidelijk op hoeveel plaatsen en hoe vaak in de geschiedenis de mensenrechten geschonden werden.
Het opvangcentrum van het Rode Kruis daarentegen is een huis van warmte en menselijkheid, waar er plaats is voor families en alleenstaanden die wachten op de afhandeling van de asielprocedure. Ook de leerlingen waren daar echt welkom en kregen veel deskundige informatie. Uit respect voor de bewoners konden ze alleen de gemeenschappelijke ruimtes bezoeken.
Bij de organisatie Natuurpunt kon een groep actief deelnemen aan het natuurbeleid in het bos van Ryckevelde. Het waren allemaal jongens die er jonge berkjes te lijf gingen met werkhandschoenen, een spade en veel spierkracht. Zelfs de medewerker van Natuurpunt vond dat ze nadien de geleide boswandeling echt wel verdienden.
In de namiddag bezochten al de leerlingen van het vijfde jaar XINIX van Licht en Liefde in Varsenare, een solidariteitsproject voor en met blinde en slechtziende mensen. Ook nu was er geen tijd voor verveling, want ze kregen vijf verschillende workshops aangeboden, waaronder een belevingsactiviteit: blind en met de witte stok de stad en het park in. Die wandeling in het donker was niet alleen onvergetelijk, maar soms ook wel beangstigend. Voor de leerlingen ging het licht nadien aan, voor de medewerkers van XINIX niet en nooit meer. Met dit vreemde besef, fietsten ze dankbaar naar huis.