Berichtenarchief

Schooljaar 2019 - 2020

Plus est en nous

30 januari 2020

Op stap met het vijfde jaar naar het Gruuthusemuseum en het Sint-Janshospitaal.

Het SLHD ligt in het hartje van Brugge, en daarom wilden we de Brugse musea ook eens speciaal belichten met een activiteit in het pasuur van het vijfde jaar. Voor de leerlingen liggen het Gruuthuse- en Sint-Jansmuseum op wandelafstand. Er zijn bezoekers die van veel verder moeten komen om de rijke geschiedenis van onze stad te zien. De vijfdejaars mochten zelf kiezen en hebben ook de bezichtiging voorbereid in de PC-klas.

Toen ze binnenkwamen in het Gruuthusemuseum werden ze met verstomming geslagen. Ze zagen  kostbare collectiestukken, wandtapijten, gotische glasramen, houtsculpturen en  schilderijen uit de Bourgondische en andere periodes.  Een echt bezoek is nu eenmaal niet te vergelijken met een virtual tour.

In het Sint-Janshospitaal was er bijzonder veel aandacht voor de wrede medische instrumenten die de nonnen en de monniken destijds zonder veel omhaal gebruikten voor verlossingen, amputaties en de verwijdering van pijnlijke lichaamsdelen.

Net zo interessant waren de apotheek en de kunstwerken van de Vlaamse Primitief Hans Memling. Rune Allary sprak over de kenmerken van die schilderkunst, de techniek en het materiaal. Met evenveel kennis van zaken gaf hij  ook uitvoerig uitleg over de restauratie van schilderijen.  

Ook de andere vijfdejaars gaven blijk van veel interesse in ons cultureel erfgoed, ze stelden fascinerende  vragen en verzonnen meeslepende verhalen. Er zit dus heel veel in onze leerlingen, zelfs nog veel meer dan we denken.  Eeuwen geleden verkondigde de heer van Gruuthuse : “Plus est en vous”. Na die klasactiviteit konden de leerkrachten hem alleen maar gelijk geven.   

 

Fotoalbum

Plus est en nous
OPEN
Plus est en nous
OPEN
Plus est en nous
OPEN
Plus est en nous
OPEN
Plus est en nous
OPEN
Plus est en nous
OPEN