Is dit bericht niet leesbaar? Klik dan hier.

Sint-Leo Hemelsdaele
Nieuwsbrief tweede trimester
Nieuwsbrief van zaterdag 3 april 2021
Woord vooraf

Pandemie

In maart ruilden we de donkere winterdagen definitief in voor het (vroege) lente-licht. Het lijkt ons (ondanks c...) als vanzelf gelukkiger te maken.

In tijden waarin onze veerkracht tot het uiterste wordt gerekt, delen wij - in lijn met het pedagogisch project van onze secundaire school SLHD -  graag enkele inzichten over ons brein van schrijfster-psychologe Elke Geraerts, want hoe we met ons mentaal kapitaal omgaan, bepaalt (mee) hoe gelukkig we door het leven gaan!

In haar nieuwste boek pleit zij om in te zetten op onze ‘authentieke intelligentie’ (creatief denken, empathisch verbinden met anderen) om om te gaan met risico’s zoals burn-out, depressie, angst en concentratiestoornissen.

Elke Geraerts geeft ons zes tips om ons brein goed te verzorgen.

1 Ontwikkel een zelfbewustzijn 

‘Dit is absoluut een eerste stap die we moeten zetten. Stel jezelf eens de vraag wat je zonet aan het denken was,’ suggereert Elke Geraerts. Het is belangrijk een metabewustzijn te creëren en bijvoorbeeld alert te zijn voor het vervallen in negatieve gedachten. Dan pas kunnen we controle krijgen over ons denken en bewust kiezen om onze gedachten te neutraliseren of positieve gedachten te denken. ‘We kunnen een helikopterview aannemen. Door te kunnen inzoomen of uitzoomen, en door ons te kunnen verplaatsen in het perspectief van anderen, kunnen we een groter bewustzijn creëren en een breder perspectief innemen met betrekking tot de realiteit.’ 

2 Wees niet langer een Calimero, maar word een Calihero

‘Dit gaat om bewustzijn van je omgeving en de positie die je inneemt,’ zegt Elke Geraerts. Veel mensen nemen weinig eigenaarschap over hun situatie. Ze denken dat ze weinig autonomie hebben omdat ze bijvoorbeeld geen leidinggevende zijn en komen zo in een soort passieve rol of zelfs in een slachtofferrol terecht. ‘Je moet je afvragen wat je nodig hebt om een mindset van eigenaarschap te creëren. Je kan immers kleine effectieve stappen nemen om de situatie de baas te worden.’ 

3 Maak connectie met anderen 

‘Vertrouwen is spannend, maar het contact met anderen echt aangaan, is erg belangrijk.’ Een voorwaarde voor echt contact is weten waar je zelf staat en wie je bent. Dit gaat weer over zelfbewustzijn: waarom doe ik wat ik doe, wat zijn mijn waarden en normen en leef ik er ook naar? Vervolgens is vertrouwen een voorwaarde voor echte banden. Daarvoor moet je de sprong durven wagen en vertrouwen geven, zonder dat je zeker kan weten dat de andere dat vertrouwen ook waard is. 

4 Fail forward 

‘In onze maatschappij is falen nog steeds taboe, hoewel we weten dat je er veel van leert.’ Falen toelaten is vruchtbaar. Na elke fout kan je de analyse maken: wat is er fout gegaan en hoe kan ik het de volgende keer anders doen? Je kan er ook voor kiezen feedback te vragen aan anderen.

5 Zeg vaker nee 

‘We zijn geconditioneerd om te pleasen en ons brein kiest graag de gemakkelijkste weg,’ merkt de psychologe op. Daarom is nee zeggen moeilijk. Maar je kan je visie op conflict veranderen: van mening verschillen kan immers vruchtbaar zijn, dus je hoeft het niet te allen prijze te vermijden. Vervolgens kan je oefenen met vaker nee zeggen. Daar zijn truukjes voor, zoals tijd kopen door een vraag te beantwoorden met een wedervraag. 

6 Zeg nooit meer: ‘Zo ben ik nu eenmaal’ 

‘In de psychologie gaat men ervan uit dat onze persoonlijkheid opgebouwd is uit vijf persoonlijkheidskenmerken: de mate waarin je open bent, gewetensvol, extravert, vriendelijk en neurotisch. Intussen weten we echter dat ons brein kneedbaar is, de zogenaamde neuroplasticiteit. Je kan dus veranderen! Neem dus een growth-mindset aan,’ moedigt Elke Geraerts ons aan. Als je gelooft dat je kan veranderen en groeien, kan je experimenteren met je gedrag en daarbij de grenzen van je comfortzone opzoeken. ‘Het duurt drie maanden, waarin je telkens weer bewust zal moeten kiezen voor het andere gedrag,’ zegt ze nog, ‘daarna is het een ingesleten gewoonte en ben je wel degelijk veranderd.’

(Bron: https://www.elkegeraerts.com)

Pasen

In de christelijke traditie is Pasen het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag herdenken we het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren we zijn verrijzenis uit de dood. Pasen behoort daarmee tot de traditie van beproeving en verzoening.

Voor de start van de paasvakantie maakten we op school tijd voor reflectie tijdens de klassenraden en oudercontacten: leerlingen gingen samen met hun ouders in gesprek met hun klasleerkracht(en) over hun eigen leer- en leefhouding en hun welbevinden, met de wil tot verbinding als gemeenschappelijke waarde. De zelfreflectie van de leerlingen werd daarbij gestimuleerd door de terugblik op hun streefdoel geformuleerd op het leerlingencontact begin januari.

Passie

Het woord wordt gebruikt om het lijden van Jezus mee aan te duiden. Maar Jezus was ook een gepassioneerd mens. Iemand met passie. Passie voor mensen. Het is aan ons die nu leven deze passie voor mensen eigentijds vorm te geven, door waarden als empathie, mededogen (het ‘erbarme dich’ uit de Mattheüspassie van Bach) en solidariteit (via bv. de vzw De Katrol waarvoor wij tijdens een SLHD BAKE OFF geld hebben ingezameld) - met toewijding, gedreven, want ‘zonder passie verstuift alles, talent en verbeelding’ (Wim Opbrouck).

We wensen jullie een fijne paasvakantie toe.

Met vriendelijke groeten

De directie

 

 

 

 

Blijf up-to-date
 
1ste ronde Vlaamse Fysica Olympiade 1ste ronde Vlaamse Fysica Olympiade
2 februari 2021

Op woensdagnamiddag 20 januari ging de 1ste ronde van de Vlaamse Fysica Olympiade door in 232 Vlaamse secundaire scholen.

Lees meer

Kleine gelukjes Kleine gelukjes
12 februari 2021

"Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light..." Met deze wijze woorden van Albus Dumbledore in het achterhoofd organiseren de klasleraars van het zesde jaar een aantal 'Kleine Gelukjes' voor de leerlingen. 

Lees meer

Terugblik op inleefproject Terugblik op inleefproject
11 maart 2021

In januari en februari hadden de leerlingen uit de richting Humane Wetenschappen gedurende vijf donderdagnamiddagen inleefproject.

Lees meer

Coronaproof sporten en spelen Coronaproof sporten en spelen
25 maart 2021

De leerlingen genieten van het sporten en spelen in onze mooie schooltuin onder de eerste lentezon.

Lees meer

 Dante naar finale Wiskunde Olympiade Dante naar finale Wiskunde Olympiade
26 maart 2021

Op woensdag 3 maart namen vier leerlingen deel aan de tweede ronde van de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Na bekendmaking van de resultaten slaagde Dante Lootvoet erin om de finale te bereiken

Lees meer

Kalender
  
maandag 5 april Paasvakantie tem 18 april
dinsdag 20 april Vaccinatie CLB
Vanaf 8u30 tot 12u00
Digitale rondleiding Dr Guislain museum
Vanaf 14u20 tot 16u10
5HWE
donderdag 22 april Inleefproject GW
Vanaf 13u00 tot 17u00
donderdag 29 april Away Day
vrijdag 30 april Away Day

Sint-Leo Hemelsdaele
Secundaire school

Potterierei 11
8000 Brugge
secundair@slhd.be

Dit is een automatisch bericht. Gelieve hier niet op te antwoorden.
Indien u dit bericht per vergissing hebt ontvangen, gelieve ons hiervan te verwittigen en dit bericht alvast te verwijderen.

Vragen en reacties zijn welkom op pr.secundair@slhd.be.