Gastspreker tijdens de PlanetProof Week

13 oktober 2017

Op donderdag kregen de tweedes bezoek van een spreker. Hij had het over de biodiversiteit. De leerlingen vertellen er meer over:

Op 5 oktober 2017 gingen wij het vierde lesuur naar de aula om te luisteren naar een spreker. Hij vertelde dat hij gestopt is met werken en dus geen inkomen meer krijgt.
Hij is hierheen gekomen met zijn bakfiets waarmee hij voedsel levert aan mensen die het wat minder hebben. De man is zo geïnspireerd door de natuur dat hij geen schoenen draagt, aan ruilhandel doet, niet op reis gaat en zelfs is weggegaan van zijn gezin. Mensen zijn zo in hem geïnspireerd dat ze hem geld en kleren schenken. De conclusie dat we vandaag hebben getrokken, is dat we ook met wat minder kunnen leven.
(Ayisha, Sarah L., Anaïs, Sophie)

Deze ochtend hebben we veel bijgeleerd over het ecosysteem, zoals meer de fiets gebruiken dan de auto.
Wij hadden niet verwacht dat de grootwarenhuizen zoveel weggooien. Maar zelf zouden wij dat weggegooide voedsel niet gaan ophalen en zelf opeten. Wij zullen in het vervolg meer nadenken over wat we kopen in het warenhuis, zoals biovlees en biogroenten en fruit. Wij zullen ook een kortere douche of bad nemen.
Wij vonden de spreker zeer fascinerend omdat hij anders is dan de andere rest. Hij draagt bijvoorbeeld geen schoenen. En hij leeft zonder inkomen. Wij hebben super veel bijgeleerd.
(Linde, Jules, Aimée, Hannah)

Het was heel interessant, hij was extreem ecologisch. Hij wast amper zijn haar met shampoo. Hij kan leven zonder inkomen, iets wat wij niet zouden kunnen. Wij vonden dat zijn bakfiets gigantisch was. Het lijkt ons niet gemakkelijk alles te doen met deze fiets. Zeker als hij fietst op zijn blote voeten.
Wij vonden het wel raar dat er nog bloed aan een wonde hing van eergisteren. Hij sprak heel spontaan, maar wel zijn dialect. Wij vonden het heel mooi van hem dat hij producten ging ophalen en het bracht naar mensen die het moeilijker hebben. Zijn conclusie was dat in onze maatschappij te weinig mensen ecologisch leven als hem.
(Sien, Laurine, Maïté, Victoria, Nele)

Wij vonden het een beetje vies dat hij zich niet waste en het is niet modieus dat hij sandalen met kousen droeg. Het was ook raar dat hij mensen met planten vergelijkt. We waren wel geïnteresseerd en vonden het chic dat hij zo primitief leeft, want wij zouden het niet kunnen!
(Marie, Sarah M., Anna, Mahak)