Lessentabel bekijken

Eerste leerjaar A

Heb je …
 • het zesde leerjaar afgewerkt?
 • een advies voor 1ste leerjaar A in een ASO school gekregen?
 • zin in een vooral brede gemeenschappelijke vorming?
Dan ben je welkom in het eerste leerjaar A.

Wens je kennis te maken met de Grieks-Romeinse cultuur en de invloed op onze samenleving? Ben je goed in talen maar ook in wiskunde? Dan ben je ook welkom in het eerste jaar Klassieke Talen. Je legt er de basis voor je latere studie Latijn en/of Grieks.


In het eerste jaar krijg je dezelfde basisleerstof. Je mag wel al twee keuzes maken en bepaalde interesses verkennen tijdens de LEO-uren

 • STEM
 • WEB & IT
 • SPORT & SPEL
 • PODIUMKUNSTEN
De nadruk ligt er op Leren – Ervaren – Ontdekken. We hebben er aandacht voor doelgericht werken, organiseren, plannen, aandacht, emotie, ICT & mediawijsheid, verbinding, veiligheid leren & kiezen.

Na het eerste leerjaar A hou je alle studiemogelijkheden open. Enkel wie Latijn kiest, kan ook in de daaropvolgende jaren deze studierichting volgen.

We differentiëren (verdiepen, verbreden) doorlopend en remediëren indien nodig tijdens de LEO-uren.

In het vak Mens en Samenleving komen thema’s aan bod zoals financiële geletterdheid, sociale vaardigheden, mediawijsheid en burgerschap.
Dit vak kan je ook in het Engels in het 1ste jaar of ook in het Frans of Engels in het 2de jaar volgen (CLIL).

Lessentabel bekijken

Profiel tweede leerjaar

Heb je …
 • goede resultaten behaald in het eerste leerjaar A?
 • zin gekregen in plannen en studeren?
 • geen schrik van een stukje theorie?
Dan kan je vlot starten in het tweede leerjaar.

In het tweede leerjaar maak je al een beperkte keuze voor één van de vier opties. We laten je kennis maken met de studiegebieden van de bovenbouw met als doel een goede studiekeuze te maken. Laat je vooral leiden door je interesses.

 • Wil je Latijn of Grieks studeren, dan ligt tweede Klassieke Talen (Latijn of Grieks-Latijn) open, op voorwaarde dat je in het eerste jaar Klassieke Talen koos.
 • De optie Moderne Talen - Wetenschappen zet in op talen én wetenschappen. Daarnaast komt economie aan bod tijdens de lessen Mens en Samenleving. Dit vak kan je ook in het Engels of het Frans volgen (CLIL).
 • In de optie Economie en organisatie leer je over ondernemen en maak je intensief gebruik van ICT.

Onze gedigitaliseerde wereld maakt het leven eenvoudiger. We willen je daarin wel begeleiden. Een stevige ICT-opleiding voor alle leerlingen van het tweede jaar is van belang voor je verdere studies. Het gebruik van de laptop in de klas helpt deze doelstelling te realiseren. De school stelt een computer ter beschikking (tegen huurprijs) van elke leerling vanaf het eerste jaar.

Wat na de eerste graad?

Na het tweede leerjaar van de eerste graad zal je opnieuw moeten kiezen. Je hebt dan de voorbije jaren kennis gemaakt met heel wat vakken die je interesse hebben gewekt. Je kan je al een beter idee vormen van welke richting je met je studies wilt uitgaan. Alle opties in de tweede graad liggen op onze school voor je open: Latijn (met of zonder Grieks) als je in de eerste graad Latijn volgde, Humane Wetenschappen, Moderne Talen, Economische Wetenschappen of Natuurwetenschappen. Ook andere onderwijsniveaus komen mogelijks in het vizier. Uiteraard zal het advies van jouw leraren, jouw interesse en wensen én de resultaten bepalen wat het best voor je is.