S.P.E.E.D. - Europa, ondernemen en economie

9 maart 2018

S.P.E.E.D. is volop aan de gang.
De derdejaars leren heel wat bij over Europa en over miniondernemingen. Dat gebeurt niet altijd op de traditionele manier.

Enkele vijfdejaars stelden hun minionderneming ProNature voor. Emile, Maxim, Liesbeth, Martina, Gilles en Thomas gaven uitleg over de taakverdeling in hun bedrijfje en over hun businessplan. Indrukwekkend! Het vogelvoederplankje annex nestkastje wordt vast en zeker een topper.

Daarna werden de derdejaars door hun klastitularissen uitgedaagd met een spannende quiz. De theorie over schaarste, vraag en aanbod, over gebruiks- en verbruiksgoederen… werd ludiek afgewisseld met online meerkeuzevragen over het doel van S.P.E.E.D., over Europa en de Schengenzone, over multinationals en reclame… Er was heel wat ambiance in de 14 teams, de scores waren hoog, maar uiteindelijk was er dan toch een winnaar: proficiat aan de ploeg van Matisse, Joren, Lucas, Amélie en Eloïse.

Nog even dit: het eerste internationale S.P.E.E.D.-congres vindt plaats van 4 maart tot 9 maart, in Zweden.

Vijf derdejaars, Mariet, Hayley, Luca, Janne en Vic zullen onze school vertegenwoordigen in het Hultsfred Gymnasium. Samen met leerlingen uit Zweden, Duitsland, Italië, Roemenië en Hongarije zullen ze er workshops volgen over duurzaam ondernemen en over het opstellen van een businessplan voor een Europese minionderneming. Bij hun terugkeer zullen zij hun ervaringen delen met de andere derdejaars. Op die manier worden goede praktijkvoorbeelden en opgedane kennis efficiënt verspreid.

En laat dat nu net zijn wat Europa en het Erasmus+-S.P.E.E.D.-project van ons verlangen...