Uitwisselingsleerlingen op herdenkingsplechtigheid

6 oktober 2017

Vrijdag 29 september. waren de leerlingen van Hoërskool Waterkloof samen met enkele van onze leerlingen in het kader van het uitwisselingsproject Zuid-Afrika aanwezig op een herdenkingsplechtigheid voor Albert Johannes Loubser, een Zuid-Afrikaanse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog als brancardier een medaille kreeg voor de redding van 2 soldaten uit het Delville Wood bos aan de Somme in Frankrijk in 1916. Op 17 oktober 1917 werd hij zwaargewond bij Passendale en stierf in het veldhospitaal van Dozinghem, Westvleteren.

De leerlingen lazen zijn levensverhaal, legden een krans bij zijn graf en citeerden de namen van de 14 andere Zuid-Afrikanen die op Dozinghem Military Cemeterey. begraven liggen. De plechtigheid werd bijgewoond door de deputy defense attaché van de ZA-ambassade te Brussel, de Vrienden van In Flanders Fields en de schepen van cultuur van Poperinge.

Later op de avond woonden de leerlingen ook nog de plechtigheid aan de Menenpoort bij. De Zuid-Afrikaanse leerlingen kregen een ereplaats vlak achter de Last Post-buglers en mochten hun volkslied zingen. Een emotioneel moment.

Op de foto’s herken je onder andere Anouck Caerels en Lauranne Fossez. Louise Constandt en Emma Penson zorgden voor een foto- en videoreportage.