Awaydagen - 6de jaar - Londen

17 mei 2018

Mark the beat of history.
Every street
Pins a memory down.
Nothing ever can quite replace
The grace of London Town.

 

Donderdagmorgen: 5.15 u. Belgian time. Al veel 6dejaars in het schemerduister van de L. Coiseaukaai. Nauwelijks 2 uur later (British time) rijdt de bus een zonnig Kent binnen. Om 9.20 u. staan we zowaar al op de locatie waar het vastleggen van ‘exacte’ tijd zorgde voor een wending in de geschiedenis: de nulmeridiaan van Greenwich.  De leerlingen horen hoe een fikse beloning werd beloofd aan wie het longitudeprobleem kon oplossen. Ever verder vergapen ze zich aan de adembenemende skyline van de Docklands. In Queen’s house hopen ze het spook op te roepen dat in 1966 door een Canadees met camera werd vastgelegd bij de Tulip Staircase. Tevergeefs. Nog even een blik op het beroemde Armadaportret van Elisabeth I en dan meanderend door het labyrint van kamers de ‘spooktrap’ terugvinden. Geen sinecure en enigszins opgelucht staan we weer onder de intussen heerlijk blauwe hemel. Na de lunch onder de masten van de Cutty Sark, ooit ’s werelds snelste tea clipper, duiken we de underground in en beginnen onze zesdejaars in het hartje Londen de highlights te gidsen. Sommigen doen dat met zoveel panache dat rasechte Londenaars even meeluisteren. Gewapende politieagenten houden Mirte nauwlettend in het oog als ze vlak voor Downing Street de functie van de ‘chief whip’ uit de doeken doet.

Op naar het derde luik van de dag: het vakgebonden keuzeprogramma. De ‘economisten’ worden feilloos gegidst in de wirwar van straten in de City waar ze ondergedompeld worden in de wereld van ‘finance, commerce en law’. In het British Museum ontdekken de leerlingen klassieke talen de Elgin Marbles van het Panthenon, de mummies uit het oude Egypte, de artefacten van de begraafplaatsen bij Sutton Hoo en nog veel meer. Leergierige wetenschappers vinden uiteraard hun gading in het Science Museum waar in 40 zalen een overzicht wordt gegeven van een groot aantal wetenschappelijke uitvindingen van de laatste driehonderd jaar. In de National Gallery bewonderen de leerlingen van 6HWE een topcollectie schilderijen waaronder onze eigen meesters Van Eyck en Rubens

Hoog tijd om stoom af te laten en te genieten van het avondprogramma: het hilarische toneelstuk ‘The play that goes wrong’ of de wervelende musicals ‘Matilda’ en ‘Phantom of the Opera’. Eén groep verkoos het duistere gebied van de East End  voor een tocht in de voetsporen van serial killer ‘Jack the Ripper’.

In het Ramadahotel vonden vermoeide benen toch nog moeiteloos de weg naar de kamer en werd het vlug stil.

Vrijdagmorgen: druppelsgewijs sijpelen de leerlingen de breakfast room binnen en doen zich te goed aan een calorierijk ontbijt. Vandaag wacht hen een keuze uit een gevarieerd cultuurpakket: de National Gallery, het Natural History Museum, het IWM, het BM, een graffititour of een alternatieve Londenwandeling.

De resterende tijd mogen de leerlingen zelf invullen.  Niets dan blije gezichten op de klassieke groepsfoto. Nog even nagenieten op Trafalgar Square en mijmeren… every street pins a memory down. Nothing can ever replace the grace of London Town.