Berichtenarchief

Schooljaar 2022 - 2023

6HWE naar het Parlement

20 oktober 2022

De leerlingen van 6HWE bezochten het Vlaamse en federale parlement op 20 oktober 2022 in Brussel.

Eerst wandelden we richting het Vlaamse parlement. Eenmaal binnen waren we onder de indruk van hoe het oude gebouw gemoderniseerd werd. We kregen er een rondleiding van een ludieke gids. De nadruk werd gelegd op kunst, aangezien kunst en maatschappij een sterke band hebben binnen het Vlaamse parlement. Dit was voor het vak cultuurwetenschappen zeer interessant, omdat er dus twee raakpunten waren met de cursus nl. de thema’s politiek en kunst.

Daarna vertrokken we richting het federale parlement, hier gingen wij de plenaire vergadering meevolgen. Eenmaal aangekomen moesten we allemaal superstil zijn in de zaal. Toen we binnenkwamen, was de vergadering al bezig, dus gingen we allemaal snel zitten om goed op te letten. Het onderwerp van de vergadering was de asielcrisis. Na een halfuurtje verlieten we de Kamer, omdat we onze trein anders niet zouden halen.

Mening Roxanne:  Ik vond het een mooie ervaring. Het bezoek aan de Kamer vond ik zeer leerrijk. Ook het bezoek aan het Vlaamse parlement was interessant. Het was leuk dat we alles eens van dichtbij, in het echt zagen. Normaal zie je plenaire vergaderingen eens voorbijkomen op televisie, maar nu zag je de ruimtes in het echt. Het enige minpuntje van deze uitstap was dat we vroeg naar huis vertrokken.

Mening Estelle: Ik vond het echt heel interessant om alles een keer in het echt te zien. Het Vlaamse parlement was heel mooi en groot en ook totaal niet hoe ik het voor me zag.  Soms ging het wel meer om kunst dan om de politiek zelf. De kunst in het gebouw was wel heel mooi en er zat altijd een verhaal achter, waardoor je verduidelijking kreeg bij de kunstwerken. In het federaal parlement was het interessant om een plenaire vergadering een keer mee te volgen. Ik vond deze uitstap zeker een meerwaarde.

Estelle Wimme en Roxanne Maenhout, 6hwe