Berichtenarchief

Schooljaar 2018 - 2019

Toneel: Ongekende evidenties (3de graad)

22 november 2018

Toeval of niet? SLHD was erbij op 20 november. En dan nog in de Brugse Stadsschouwburg! Schoon volk dus op een schone plek.

Interactie was troef tijdens deze niet zo evidente reis naar het ongekende.

Jérôme en Maxime gingen op zoek naar elkaar en naar een verjaardagskalender in de keuken van een ongekend huis in de Brugse binnenstad. Intussen zaten Björn en Rani op scène, gezellig fantaserend over peren, appeltaart en boodschappenlijstjes. 

Ook Zhekhena verscheen even op de bühne om een dobbelsteentje te gooien en haar eigen keuze te maken.

En de andere leerlingen? Gewoon toekijken? Nee, die mochten fotootjes uitwisselen, en nog eens uitwisselen, en nog eens, en dan maar scheuren, en weggooien, en nog eens uitwisselen, om uiteindelijk twee stukjes over te houden die, wonder boven wonder, één geheel vormden! Hoe is het mogelijk! Toeval? Of net niet? Wie zal het zeggen...

Het gezelschap 'Rode Boom' wist in ieder geval de hele zaal mee te slepen in de zoektocht naar dat 'toeval'. Ze kregen hierbij hulp van enkele sympathieke, synchrone metronomen, een reeks heerlijk dansende balletjes, een rollende dobbelsteen en ... een contrabas.

Bestaat toeval? Of niet? Is toeval een gevolg van een oorzaak die ons is ontgaan? Met deze woorden van Voltaire sloten de acteurs het optreden af. Het was een wervelende voorstelling, doorspekt met technieken uit de wereld van het mentalisme. Dat gaven beide heren achteraf graag en grif toe. Technieken waarbij de illusie gegeven wordt dat gedachten geraden kunnen worden...

Enfin, toeval of niet, alle vijfdes en zesdes hebben ervan genoten! En zeker ook Richard. Al was het maar omdat iedereen nu weet dat hij verjaart op 29 september. Precies dezelfde dag als van Miguel de Cervantes! Van toeval gesproken!